“Nem az a célom, hogy elmondjak valamit” – Bérczesi Robi volt a 11. IZÉ vendége

Bérczesi Róbert Horváth Gergővel (MR2) beszélgetett a szeptemberi IZÉ-n. Jól ismert, hogy a kultikus hiperkarma frontembere az utóbbi másfél évtizedben kemény drogfüggő volt. Ugyan egy időre visszatért a zenekarával, és szólókoncerteket is adott, de csak nemrég lett teljesen tiszta.

A hiperkarma elkészítette harmadik albumát, a Konyharegényt (egy szám már meghallgatható róla itt), a nagy lemezbemutató koncert október 31-én lesz a Pecsában.  A koncerten az új számok mellett régiek is szólnak majd. Az új dalok egyébként Bérczesi drogos évei alatt születtek, hiszen folyamatosan gyakorolt, szövegeket írt.

Ez a része viszonylag ismert a történetnek, az IZÉ-n azonban sok minden másról is szó volt. Bérczesi több projektet is visz: újabb feldolgozásokat készít Én meg az Ének név alatt (ebből lesz lemez is, de nem CD formátumban), keresi a nép- és a rockzene kapcsolódási pontjait. Ez utóbbit be is mutatta, egy ismert nóta alá az Oasis Wonderwalljának akkordmenetét játszva.

This slideshow requires JavaScript.

Zenei törekvéseit Horváth Gergő így foglalta össze: mindent mindennel összeköt, és az egyszerűsítésre tör. Utóbbi néha egészen extrém formákat ölt: egy barátjának ötletét követve állítólag megtalálta azt az akkordmenetet, amelyre minden sláger elénekelhető. Erről annyit árult el, hogy moll, hiszen arra a dúr dallamokat is rá lehet énekelni, míg fordítva ez nem igaz.

A leginkább meglepő talán az volt, amikor Bérczesi a – sokak által zseniálisnak tartott – dalszövegeiről beszélt. Nem az a célja, hogy “elmondjon valamit”, hiszen akkor “beleadná magát” a szövegbe, és “arra bárki képes”. A magánhangzókból indul ki, tehát például az van meg először, hogy e-ő-é, és aztán ezek köré kerülnek a szavak. Az így kialakuló szövegeket pedig utólag “cenzúrázza”: elkerül mindent, ami sértő lehet, akár csak egyik lehetséges értelmezése szerint. Tehát, a beszélgetés közben spontán elővett példa szerint az e-ő-é inkább “felhős ég” lesz, nem pedig “rendőrség”.

A beszélgetés vége ezoterikusabb területre tévedt. Szó esett az újjászületések sorozatáról: Bérczesi szerint ő most az utolsó életét éli, és többet már nem fog újjászületni. Lehetséges, hogy a szövegeibe bekerül valami a korábbi életeiből hozott tudásból. Kiderült az is, hogy ő a Fiastyúk csillagképből valónak gondolja magát. A beszélgetés legvégén pedig elárulta, hogy mi a legfontosabb dolog a világon. “A kedvesség” – mondta neki egy hang; “valami bonyolultabbat vártam” – válaszolta neki. “De valójában nem bonyolultabb”.

A beszélgetés vágott verziója itt nézhető meg:

Kapcsolódó anyagaink: 

Fluor és az Instagram – VIDEÓ avagy: “Ha a Facebook egy stadion, az Insta a menő klub”

Berkes Ákos: Festival FAIL- VIDEÓ mit, hogyan, mikor és hol kommunikálj a közönséggel, ha lefújták a koncerted



Categories: Videó

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading